Att se på Koh Samui

Koh Samui är mer än bara stränder. Ön erbjuder även ett antal turistattraktioner som lockar till dagstripper och upptäcktsfärder bortom den förtrollande vita sanden.

Vattenfall
Namtok Hin Lat är ett av många vattenfall på Koh Samui och är mycket lätt att nå med bil. I vissa sektioner av fallet finns små bassänger för besökare att bada i.

Namtok Na Mueang består av två vattenfall varav det ena ligger i anslutning till bilvägen. Ett andra fall är beläget 30 minuters gångväg från bilvägen, men ska vara vackrare än det något mer lättillgängliga systerfallet. Namtok Na Mueang två omges av lila berg och har en fallhöjd på över 70 meter.
Fruktplantager

Fruktälskaren har många goda upptäckter att göra på Koh Samui. De små byarna runt om på ön odlar nämligen mycket frukt, och då inte bara kokos utan många thailändska delikatesser som sällan hittar till svenska fruktdiskar. Den lilla byn Ban Lipa Yai är känd för att odla frukt av hög kvalitet, t.ex. de taggiga frukterna rambutan och durian.

Nationalparken Ang Thong

Ang Thong är består av totalt 42 öar, alla av dem unika. En av parkens mest populära delar är saltvattensjön Thale Nai som är känd för sitt smaragdgröna vatten. I och runt om parken finns ett rikt djurliv och du kan förvänta dig att skymta både apor, sköldpaddor och ödlor.

Hin Ta och Hin Yai

Klippformationerna Hin Ta och Hin Yai kallas på engelska ibland för ”Grandfather & Grandmother rocks” och ligger på öns södra kust. Formationerna, som liknar ett manligt och ett kvinnligt könsorgan, har blivit en av öns mest kända turistattraktioner och bör inte missas.

Enligt vetenskapliga teorier har klipporna fått sin form genom år av slitage med vatten och vind, men Hin Ta och Hin Yai omges även av myter. En av dem säger att klipporna skulle ha bildats av kropparna från det äldre paret Ta Kang och Yai Riam. Lokalinvånarna berättar gärna sina versioner av Hin Ta och Hin Yais bakgrundshistoria.

Wat Khunaram

I Thailand är konceptet med att låta mumifiera munkar inte ovanligt. Koh Samuis mest kända finns i What Khunaram, nära Namtok Na Mueang-fallen, där munken Dang Piysallo vilar. Dang Piysallo dog sittandes i en mediterande position och förblev sittandes i samma position, vilket ledde till att hans anhöriga valde att bevara hans kropp i en glaskista. Kroppen sitter än idag i samma position, 20 år efter hans död.

Buddha-statyn

Buddha tronar 12 meter hög på en förhöjd plattform och är bland det första som syns när ett plan går in för landning på Koh Samui.

Wat Sila Ngu

För den som är intresserad av buddhism är det gyllene templet Wat Sila Ngu ett solklart inslag i resan. Många av Koh Samuis invånare tror att templet är en relik från Buddha.