Att shoppa på Koh Samui

samui

Många väntar med att handla till de sista dagarna på resan när de åker till Bangkok. Dock kan du hitta lika bra varor på Koh Samui som på fastlandet. Det kan vara billigare att handla på ön men även dyrare på grund av transport- och lagerkostnader. Märkeskläder är något av det som håller ungefär samma pris på ön som på fastlandet och de hittar du i fräscha butiker i Chaweng och Lamai. Något att tänka på är att inte pruta i i de större affärerna och varuhusen, de mindre privatägda butikerna och marknaderna går det utmärkt att pruta hos. Är du bra på att pruta kan du få ner priset till mindre än hälften.

Chaweng är den delen som har flest affärer och utbudet är väldigt stort, det är inte i närheten av Bangkok men ändå ett bra alternativ. Det finns många skrädderier i Chaweng som är värda att besöka, prisvärda skräddarsydda kläder är en lyx inte alla är förunnade här hemma. De skrädderier som använder sig av inkastare ska man akta sig för, de har oftast inte samma kvalitet som de andra. Välj inte heller dem som lovar kläder på några timmar, risken är att arbetet är undermåligt gjort. Det finns hårfrisörer, optiker, skönhetssalonger, sportbutiker, bokhandlare och klädbutiker i Chaweng. Ett stort utbud som sagt.

Även Lamai har ett stort utbud, inte i lika stor skala dock. På båda ställena finns det också guld- och juvelerarbutiker och matbutiker som 7-eleven och Friendly Mart. Handgjorda souvenirer går utmärkt att få tag på, till exempel elefanter i trä, träspel och saronger. Lamai har även en Subway butik och olika apotek, Pharmacies, där kan du köpa medicin billigare. Om man köper medicin måste man tänka på att vissa är olagliga i Sverige och kan därför inte föras in.

Vill man inte gå längs gator med små butiker och marknader kan man leta sig fram till Tesco Lotus. Där kan man köpa allt från mat, hygienartiklar och alkoholhaltiga drycker till dammsugare, bildelar och leksaker. I Chaweng finner man även HomePro inne på Tesco, de säljer nästan allt inom hushållsvaror och hemelektronik. I Lamai finner man många restauranger i anknytning till Tesco, även småbutiker som säljer mobiltelefoner och smycken.

Om man är ute efter lite mer av den Thailändska kulturen, ska man ta sig till Talad Laem Din som är den lokala matmarknaden i Chaweng. Hit kommer inte många turister utan det är mest lokalbefolkningen som handlar här. Med färska grönsaker, frukt, skaldjur, fisk och kött, till billiga kläder och mobiltillbehör finns det något för alla.

Vill man koncentrera sig på att handla kläder är det Nathon man åker till, här är det främst klädbutiker och souvenirbutiker. Givetvis finns det även banker, elektronik-butiker, apotek och några närbutiker. Gillar man inte att trängas med andra turister kan man handla i Bo Phut eller Maenam. De områdena börjar också få ordentligt med souvenirbutiker och närbutiker även om de inte kan jämföras med Chaweng. I Bo Phut hittar du även Fishermans Village som bara är öppet på kvällen mellan 18.00 och 23.00.

Om du handlar i någon av de större butikerna ska du kolla om dem har VAT Refund, då får du tillbaka 7% på summan. Du måste dock fylla i ansökningsblanketten på plats i butiken så får du pengarna tillbaka på flygplatsen innan du åker hem.