Golf på Koh Samui

Santiburi golf

Om golf är något man gillar att göra är Santiburi golf på ön Koh Samui i Thailand en bana som bör besökas. Den är den första golfbanan på Koh Samui och öppnades 2003 med internationell standard. En gång om året spelas en Asien Tour tävling med Bangkok Airways som huvudsponsor. Givetvis går det att hyra golfklubbor till inte allt för dyra priser. Att tänka på innan man åker till Koh Samui för att spela golf är att green feen är dyr. Med driving range, putting green och chipping green går det utmärkt att öva innan man ger sig ut. Det finns 4 olika längder som man kan välja, guld 6193 m, blå 5815 m, vit 5437 m och röd 4465 m.

På Santiburi får man inte gå runt utan man måste åka golfbil och ha med sig en caddie som kör. Med sina 18 hål utspridda längs Mae Nam Beach, på Koh Samuis norra sida, är det en spektakulär bana att spela. Utsikten längs banan är fenomenal med vattenfall och djupa branter som kan stjäla bollen för spelare som inte är uppmärksamma och pricksäkra. Dock börjar banan med några relativt snälla hål. Utmaningar finns det gott om på Santiburi då det är många blinda utslag som kan kosta en boll eller två om utslaget blir fel.

Om golf är det enda som lockar på Koh Samui går det utmärkt att boka in sig på Santiburi Resort som inte ligger långt från golfbanan. Med trevlig personal som skämmer bort gästerna med god mat och bra service kan man njuta ordentligt. Om kroppen känns lite sliten efter alla slag finns det ett spa med flera olika behandlingar. Vill man bara njuta i lugn och ro utan behandling finns det utomhusjacuzzi vid de flesta villorna. Med tanke på de fantastiska stränderna och hotellets spaavdelning, går det att kombinera golfresan med semestern med partnern som inte gillar golf.

Utöver Santiburi golfbana finns det även minigolf, det finns en professionell bana i Ban Plai Laem. Det finns även en äventyrsbana, Treasure Island Mini Golf. Crazy golf som den kallas passar när familjen är med, den ligger mellan Pizza Hut och Burger King. Vill du hellre spela Frisbee golf får du även något att göra med 18 hål i Bo Phut. Bo Phut har även en korthålsbana där det längsta hålet är 150 meter och alla hålen är par-3. Priset är givetvis mindre på denna bana, vilket passar den som hellre vill spendera pengar på något annat. Vill du testa något annorlunda spelar du Football Golf med 18 stora hål som ger mycket skratt, banan ligger i Choeng Mon nära Imperial Boat House.

Med tiden är det tänkt att Koh Samui ska få ytterligare en golfbana med 18 hål, Royal Samui Golf & Country Club. Banan är påbörjad och det går sedan 2008 att spela 9 hål där, hotellet och klubbhuset är bara påbörjade och slutdatumet är det ingen som vet ännu, om det blir klart. Golfbanan ligger i norra Lamai och ligger på berget ovanför It Complex och stranden Ao Thong Takien. Vill du bara träna så finns det några bra Driving Ranges spridda på ön, alla med fantastisk utsikt som gör dem värda ett besök.