Sjukvård Koh Samui

512px-Toyota_Hiace_ambulance_face_Chiangmai

I Koh samui finns 5 stora sjukhus, 4 av dem är privata och ett statligt. Det statliga sjukhuset är öns billigaste, men man får räkna med längre väntetider och stora kommunikationsproblem.

Sjukhusen är alla moderna och här arbetar utländska arbetare som alla talar engelska.

Man kan räkna med mycket god sjukvård i Thailand, och speciellt om du söker vård på Koh Samui. I Chaweng Beach finns flera kliniker och apotek. De mindre klinikerna är mycket dyrare att besöka än de större alternativen som finns i Koh Samui. Det finns även möjlighet för sjukvårdarna att besöka dig på hotellet.

Om du saknar sjukförsäkring och vill betala så lite som möjligt för ditt sjukbesök är det att rekommendera att du besöker det statliga sjukhuset i Nathon. Många enkla besök på mindre kliniker kan uppgå till den totala självrisken som din hemförsäkring har. Besöker du det statliga sjukhuset istället blir besökskostnaden betydligt lägre, men du får då lägre service, får vänta längre för att få enklare faciliteter.

De vanligaste olyckorna i Thailand orsakas av trafiken, Det är mycket vanligt med moped- och motorcykelolyckor, vilket orsakas av vänstertrafiken, speciell trafikrytm, dåliga vägar och spritmissbruk. Man bör inte hyra moped eller motorcykel utan istället ta en taxi, vilket är prisvärt.

Det är mycket vanligt att turister drabbas av olika magsjukdomar med diarré och feber. Orsakerna till detta kan vara många. För det mesta får man smittan genom mat och dryck eller från pool-bad eller havsbad. Det är mycket viktigt med god handhygien i varmare länder, samt att dricka mycket. Blir du sjuk bör du genast uppsöka läkare och inte vänta med besöket. I Thailand finns många bra mediciner som har god verkan och gör att du blir frisk fortare.

Innan du reser till Thailand bör du kontrollera din försäkring noga. För det mesta gäller din hemförsäkring endast de första 45 dagarna och därefter krävs en tilläggsförsäkring. När du blir sjuk bör du skaffa intyg på antalet sjukdagar, sjukbesökskvitto, och kvitto på dina mediciner för att du skall kunna få ersättning för dina utlägg när du väl kommer hem igen.

Det är oftast viktigt att besöka läkare även för små skador som uppstår i varmare länder. Värmen ökar risken för infektioner och det kan därför vara värt en slant att uppsöka ett sjukhus eller en klinik för att få skadan eller såret desinfekterat och omlagt, hellre än att man försöker kurera skadan själv.